Oldalon belüli kereséshez használja a CTRL + F billentyű kombinációt!

    A legegyszerűbb kivitelű antimonos, savas ólomakkumulátorok önkisülési ideje 3-6 hónap. Ennyi idő alatt képesek akár teljesen lemerülni úgy, hogy közben a visszafordíthatatlan másodlagos szulfátosodás megy végbe bennük ami az akkumulátor tönkremeneteléhez vezet.
 
A modernebb, Ca-Ca- technológiás akkumulátorok akár 1-1,5 éven keresztül tartó önkisülés alatt sem mennek tönkre, mivel ennyi idő alatt csak tároló képességük 50%-át veszítik el.
 
Még jobb a helyzet az AGM technológiás akkumulátorokkal, ahol az önkisülési idő akár 3 év is lehet.
 

 

 
Amennyiben egy akkumulátort nem használunk napi szinten, de szeretnénk annak jó állapotát megőrizni, megfelelő tárolással és hozzá tartozó karbantartással ezt megtehetjük. Az üzemen kívül helyezett akkumulátort – ha szükséges - töltsük fel, majd száraz, fagy mentes helyen tároljuk! Mivel a hosszabb ideig tárolt akkumulátorok tárolóképessége az önkisülés miatt csökken, célszerű 3-4 havonta ellenőrizni állapotukat, szükség esetén pedig feltölteni azokat.
 
Ha az akkunk feszültsége 12,4V alá csökken, annak töltése indokolt, mivel a lassú kisülés alatt szulfát rakódik az ólomlemezekre, mely gátolja a használat során a kémiai folyamatok végbemenetelét.