Oldalon belüli kereséshez használja a CTRL + F billentyű kombinációt!

 

Hasznos tanács

Motorolajok elhasználódása

 

A motorolajok különböző ásványolajokból előállított termékek, amelyeket elsősorban kenési célokra használnak fel. A kenőolajok legfontosabb feladata, hogy az egymással érintkező szilárd testek (pl. dugattyú és hengerfal) elmozdulásakor fellépő súrlódási erőt a legkisebb értékre csökkentsék, vagyis az egymáson elmozduló részek között a kenést biztositsák. Adalékolással a folyási tulajdonságokat (viszkozitásindex), oxidációs stabilitást javítják; megakadályozzák a szennyező anyagok kiválását, a kivált szennyező komponenseket szuszpenzióban tartják; csökkentik a kopást, súrlódást, dermedéspontot, gátolják a rozsdásodást, habzást.

 

Az is viszonylag közismert, hogy a motorolajok élettartama  behatárolt. Minden motorolaj elhasználódik, elveszti kenési képességeit. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy mindez miért történik ? Ezt a kérdést próbáljuk megválaszolni!

A motorolajok különféle mértékű- és hatású fizikai és kémiai igénybevételneknek vannak kitéve felhasználásuk során, amely idő alatt külső és belső szennyeződésekkel is keverednek.

 

A motorolajok hőmérsékleti szintjének változásával termikus oxidáció, nitridáció, párolgás mellett a viszkozitásuk megnövekedik, iszap- gyanta és lakk-képződés kíséretében lerakódások keletkeznek, amelyek nyomán furatok tömődhetnek el, dugattyúgyűrűk szorulhatnak meg. A természetes oxidáció alatt a viszkozitás csökkenésével savasodás mellett növekedik az alkatrészek kopásának mértéke.

A motorolajok nagy nyomás alatt és/vagy nagy relatív sebesség hatására a viszkozitást biztosító molekulák szétszakadnak, ami után a súrlódó autóalkatrészek kopása is felgyorsul.

 

A motorolajoknak a felhasználási térben többféle szennyeződéssel is fel kell venniük a harcot. A motor működése közben a szétforgácsolódott fémrészecskék bekerülnek az olajkörbe csak úgy, mint az elégetlen hajtóanyag, korom, vízgőz, hűtőfolyadék vagy egész egyszerűen porszemek a légkörből. Mindezek együttes hatására megváltozik a viszkozitás, lakk és gyanta képződik, emulziószerű kicsapódások kíséretében. Fokozottá válik a motoralkatrészek kopása, mert a motorolaj rosszul tapad a felületekre. Rossz kenési képesség miatt a gyűrűk megszorulhatnak, növekszik a korrózió, valamint hamarabb telítődik az olajszűrő.

 

Az előbb megismert okok miatt is azt tanácsoljuk, hogy mindig tartsák be az autógyártók által előírt olajcsere periódusokat, de az sem baj, ha azoknál gyakrabban cserélik le a használt motorolajat, olajszűrőt!


Jó autózást és balesetmentes közlekedést kívánunk!