Általában, amikor valakit felkérnek egy új termékkel kapcsolatos cikk megírására, óhatatlanul elemi kötelességének érzi, hogy ódákat zengjen az adott termék kiválóságáról. Nos, ennek terhe minket nem nyom, mert a japán mérnökök áldásos munkája nyomán az elmúlt évtizedekben bebizonyították, hogy termékeik egyet jelentenek a Minőséggel. Ez az  ENEOS  termékcsalád esetében sincs másképp.
A rövid bevezető után vegyünk egy kis leckét olajból, hogy a későbbiekben a szakmai rész is jobban "csússzon". A kenőanyagok területén a motorolajjal kapcsolatban van a legtöbb félreértés, bizonytalanság. Ebből adódóan néhány gyakran felmerülő kérdés:
 
 • Melyik olaj lenne az autóm számára a legmegfelelőbb?
 • Jó-e a 10W40-es, vagy mást kellene, hogy használjak?
 • Az ásványi olaj a jobb vagy a szintetikus?
Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni a következőkben.

 

Ami a motorolaj  feladata:
 • a súrlódás, kopás csökkentése, kenés
 • a képződött hő elvezetése (motor hűtése)
 • keletkezett szennyeződések eltávolítása, azok úgynevezett lebegtetése
 • tömítés (dugattyú és hengerfal között, dugattyúgyűrűk), zajcsillapítás

Ezeknek az összetett feladatoknak az ellátásához, legkevesebb a következő igényeket kell támasztani a korszerű motorolajokkal szemben:
 • legyen kedvező a viszkozitási értéke (hidegen ne legyen túl „sűrű”, melegen ne legyen túl híg
 • kopásgátló vegyületeket tartalmazzon - mely követelmény talán a legfontosabb a motor élettartama szempontjából
 • rendelkezzen habzásgátló tulajdonsággal
 • korrózió gátló vegyületeket kell, hogy tartalmazzon /Pl: NOx kipufogógáz-tartalom miatti fokozott  salétromsav-képződés, dízel motornál a gázolaj kéntartalma miatt keletkező kénes sav

A mai kor követelményeinek megfelelően a környezetvédelemmel kapcsolatos elvárt tulajdonságok is kiemelt szerepet kapnak.
 • komponensei nem károsíthatják a katalizátort, nem ronthatják annak hatásfokát
 • csökkentett mennyiségű környezetkárosító adalékokat kell, hogy tartalmazzanak!
Meg kell hogy említsük az  ENEOS   „zöld" ( környezetbarát ) olaját, mely szinte a világon egyedülálló.


Szenteljünk pár gondolatot a komfort és gazdaságossági követelményeknek is
 • a vásárolt olajnak rendelkeznie kell megfelelő teljesítménytartalékkal (csereperiódus időn túl is képes legyen egy bizonyos üzemóráig feladatát ellátni)
 • olajcsere periódus határának kitolása
 • a motorok károsodásának megelőzése
 • súrlódási veszteség csökkentése, üzemanyag fogyasztás csökkentő hatás
Egy jó minőségű úgynevezett „könnyű futású”  (p. ENEOS Premium Hyper 5W30)  olaj használata esetén akár 5% üzemanyag megtakarítás is elérhető !!!A motorolaj alapvetően két fő összetevőből áll: alapolajból és adalékokból

Az alapolaj alkotói határozzák meg, hogy a kenőanyag ásványi, félszintetikus, vagy teljesen szintetikus besorolású, a végtermék folyási tulajdonságai szempontjából ezen jellemzőknek döntő szerepük van. Mind a rész (Semi synth)  és mind a teljesen (Full synth)  szintetikus olajok ALAPALKOTÓI ásványi eredetűek, kőolajipari termékek.

Ahhoz, hogy a megfelelő olajat vásároljuk meg autónkba, tudnunk kell, milyen viszkozitású olajra van igazából szükségünk. Ezen információ minden autó szervizkönyvében megtalálható. A mai autók túlnyomó többségébe csak a köznapi nyelvben használt ún. 40-es fokozatú olajjal fut ( pl. ENEOS Premium 10W40, vagy a korszerűbb ENEOS Premium Hyper 5W40).

A 30-as fokozatú – kisebb viszkozitású, “energiatakarékos”, “könnyű futású” (pl. ENEOS Premium Hyper 5W30) olajat csak azokba az autókba szabad beleönteni, amelyek gépkönyve ezt egyértelműen megengedi (finom illesztésekkel, kis tűrésekkel gyártott legújabb autók), ellenkező esetben a nem megfelelő olaj használata olajfogyasztást eredményezhet - a nagy felületi egyenetlenségek “elfedéséhez” nagyobb viszkozitású olaj szükséges. A régebben gyártott járművek esetében viszont javít az erősen kopott jármű üzemi tulajdonságain a nagyobb viszkozitású olaj használata. Ilyen lehet például az 50-es és 60-as fokozatú olaj. Ilyet akkor használunk, ha valamilyen oknál fogva az előírt 40-es fokozat nem megfelelő - lehet a szokásosnál nagyobb terhelés (motorsport), vagy ennek az ellenkezője is, például gyakorlatlan vezető (hidegen nagy gázzal történő indulás stb.) miatt.

50-es fokozatú olajat (ENEOS Premium 20W50) lehet használni kopott hengerű járműben. Az 50-es és 60-as fokozatú olajok továbbá még a versenysportban használatosak (pl. ENEOS Premium Ultra 0W50).

A ma gyártott olajokra általában mind téli, mind nyári fokozatot megadnak, ezért  többfokozatú (multigrade) olajoknak nevezzük. Az 5W-40 például egy ma általánosan használt jó minőségű olaj. A jelölésben a „W” a több fokozat jele, az előtte levő szám a téli, a mögötte levő szám pedig a nyári viszkozitási értéket mutatja.

A megfelelő motorolaj kiválasztásnál talán az egyik legfontosabb szempont a várható hidegindítások számának a gyakorisága. A teljesítményszint szempontjából a megfelelő olaj megtalálása nem okoz ekkora problémát, legalább a gyárilag ajánlott minősítésűt, vagy annál jobbat szabad csak a motorba önteni!

Most már „képzett olajszakértőként” vehetjük górcső alá az  ENEOS   olajat!


Kitermeléstől a kiszerelésig  

A márka megalkotója és tulajdonosa a gigantikus cégóriás, az elődeivel 120 éves múltra visszatekintő Nippon Oil. Óriás azért, mert a kitermeléstől kezdve egészen a hordós, vagy kannába töltött motorolaj eladásáig mindent saját maga végez. Hat finomítóval, és Japánban mintegy 9800 saját üzemanyagtöltő állomással rendelkezik. Számos olajipari vállalatnál a finomítás folyamatával kezdődik a feladatlista, de a kitermelést, az alapanyagot feldolgozását, már más cégre bízzák, akik csak megvásárolják a kitermelt, nyers kőolajat.
Ezzel szemben a Nippon Oil a termék előállítását a kitermelés folyamatától fogva végzi, gondozza és irányítja.

Egy igazi autóbarát ember szívéhez a motorsport közel áll. ENEOS feliratos autókkal találkozhattak ezek az emberek az elmúlt években a Honda Formula–1-es csapat autóin,  a MOTOGP-ben a Yamaha gyári versenymotorain, a japán túraautó sorozat GT kategóriában szereplő LEXUS autóin, valamint a Paris-Dakar győztes Mitsubishi ENEOS Team rally terepjáróin.

A forgalmazás

A JX Nippon Oil a kenőanyag fejlesztésbe, és a megújuló, környezetkímélő energiaforrások felhasználásának tökéletesítésébe óriási összegeket invesztál. Az ENEOS termékek magyarországi importőre, és forgalmazója a Szakál Metal Zrt.
A hidraulikaolajtól kezdve a hajtóműolajokon át kapható az automata váltókhoz is speciális kenőolaj. A motorolajok kínálatában természetesen megtalálhatóak az ásványi, a rész- és a teljesen szintetikus olajok.
Az is biztos, az ENEOS az autótulajdonosok körében nagy népszerűségnek örvend majd, hiszen a japánoktól megszokott kiemelkedően magas minőség mellett, nagyon kedvező áron tudják kereskedelmi forgalomba hozni az olajokat, a fentebb  boncolgatott, saját kitermelés-finomítás-kiszerelés folyamatnak köszönhetően. A minőség az ENEOS-nál egyértelműen garantált. Az ENEOS rendkívül kedvező ár érték arányú termékcsalád!
A kiváló minőség adott, a kedvező árat pedig a megbízható kereskedelmi lánc garantálja: nincs meg a lehetőség a közbenső áttöltésre, átcsomagolásra (termék hamisításra). Ki van küszöbölve, hogy a termék kikerüljön a hivatalos kereskedelmi vonalon kívülre, nincs félhivatalos, csomagtartóból való árusítás...

Zárszóként megállapítható, hogy az  ENEOS   kenőanyag családdal az autótulajdonosok, autójavítók, autószerviz szolgáltatást nyújtók egyaránt kiváló minőségű, és minden tekintetben garantált, számukra üzletileg sikert hozó terméket kapnak, köszönhetően a japán gyártónak és a magyarországi viszonylatban legalább olyan jó hírnévvel bíró Szakál-Met-Al kereskedelmi hálózatnak.

 Megjegyzés:

A Magyarországon forgalomba hozott ENEOS motorolajok Japánból hajón érkeznek Európába, majd a hollandiai kikötőkből lefejtve kerülnek kiszerelés szerinti csomagolásba. A flakonok  kontinensenként eltérő formájúak, más-más az amerikai, az európai és a japán piacra szánt terméké.

material safety data sheets 48x48ENEOS Biztonsági adatlapok