logo-ferodo-200 THERMO QUIET fékbetétek
 
 
FERODO  cég kifejlesztett egy egyedülálló új generációs fékbetét családot, THERMO QUIET néven. Ez az új típusú fékbetét helyettesítheti a hagyományos kialakítású termékeket. Az új gyártástechnológiának köszönhetően bármelyik eddigi fékteljesítményt túlszárnyalja.

 

 

Ha az általunk javított autóhoz FERODO TQ jelzésű, azaz Thermo Quiet fékbetétet vásárolunk, ne keressük a dobozban a fékbetétekkel szokásosan vele járó zaj és rezgéscsökkentést szolgáló lemezalátéteket, matricákat. A TQ fékbetét ezt önmaga oldja meg. Az egy darabból készült TQ fékbetét egybeépített hangszigetelő rétege végzi a rezgéscsillapítás és a zajcsökkentés feladatát.
A neve is ezt sugallja: a TQ-ban a Quiet a csendet, csendességet jelenti. Az új technológiai megoldásra pedig a gyártó által kiadott leírásban található rövidítés, az IMI utal (Integrally Molded Insulator), integráltan kialakított szigetelés. A FERODO Thermo Quiet fékbetét az első (ún. OES) beszállítók által előírt féktesztek követelményeinek messze megfelel, igazolja ezt a hivatalos tesztek eredményeivel a gyártó. A párizsi autószalon (Equip Auto 2007) kiállítás szakmai zsűrije a vásári nagydíjat (Grand Prix), míg pótalkatrészek és aftermarket kategóriájában pedig, Aranytrófea Díjat ítélt a FERODO TQ-nak.
Annak, aki cserélt már fékbetétet nem kell elmagyarázni, mekkora könnyebbséget jelent az, ha nem kell összeszereléskor a zajcsökkentő lemezekkel „játszani”. A TQ fékbetét esetében a zajcsökkentő réteg az acél hordozóhátlappal egy integrált elemet képez. Az „IMI”-réteg (Integrally Molded Insulator- integráltan kialakított szigetelés) energiát és hőt nyel el, illetve oszt szét a betét teljes felületén, növelve ezzel a fékbetét élettartamát. A hővezető képesség jelentős javulása is a TQ kiemelkedő tulajdonságai közé tartozik, 5–10 °C-os hőmérsékletcsökkenést értek el az új konstrukcióval a fékbetéteken. A féknyereg hőátvitele a fékfolyadékra így minimalizált, amely jobb és állandó fékteljesítményt jelent. A halkabb fékműködés érdekében a súrlódó anyagot utókezelték.

A felépítés

A TQ fékbetét három rétegű „öntési” technológiával egyesített részből áll:
  • acél hordozó hátlap,
  • súrlódó anyag
  • fenolgyanta alapú kompozit

 

A vizsgálat

„A gyártótól származó leírások, képek azt mutatják, hogy a felépített fékbetét három különböző anyagból áll. Mivel láttunk már sok szép, ám tartalmilag hamis képet másutt, ezért tamáskodó módon először megröntgeneztük, majd szétfűrészeltük. A feldarabolt FERODO TQ-t pedig anyagvizsgálatnak vetettük alá.”

Első lépésben metszetet készítettünk, majd azt anyagvizsgáló laborban elemeztettük. Már a makroszkópos vizsgálatok során is kiderült, hogy a fékbetét három különböző anyagból áll, majd a mikroszkópos és az elektronmikroszkópos vizsgálat pontosan megmutatta a különböző anyagok összetevőit. A hordozó hátlap ötvözött acél (11,7% Cr, 2,35% Ti), a felső, hangszigetelő réteg (nyíllal jelzett rész) fenolgyanta alapú, kompozit, mely nem tartalmaz rezet. Az ebben a rétegben lévő második fázis ötvözött acélforgács (80,26% Fe), valószínűleg a jobb hővezető képesség érdekében. A harmadik réteg, azaz a súrlódó réteg réztartalmú kompozit, melyben a réz- és acélrészecskék mellett grafithoz hasonló, feketeszínű rézoxid is található, minden bizonnyal javítva ezzel a fékhatást. Beigazolódott a gyártó állítása, hogy valóban három különböző anyagból áll a FERODO TQ fékbetétje.
A szerelést nemcsak nagymértékben egyszerűsíti le a zajcsökkentő lemezek hiánya, hanem vele a fékezés csendessé, zaj és vibrációmentessé válik – mondja a gyártó, és ezt a szervizek tapasztalatai is visszaigazolják. Ha a FERODO TQ a gyakorlatban jól teljesít, márpedig miért ne teljesítene jól, akkor többszörösen is megérdemli egy hagyományos alkatrész innovatív konstrukcióját elismerő Equip Auto kitüntető nagydíját. 

A csomagolás

Az eddig megszokottól eltérően a FERODO TQ szettek a fékkopásjelzőket is tartalmazzák, azon autótípusokhoz melyeket eredetileg fékkopásjelzővel gyártottak.
Összességében kijelenthetjük, hogy a FERODO TQ fékbetétcsalád egy új dimenziót nyitott a fékbetétek piacán. A gyári minőséget messze meghaladó minősége, versenyképes ára, a gyártó által garantált 50 000Km-es futásteljesítménye messze versenytársai fölé emeli.