Motorkerékpár akkumulátor beüzemelése

 

Mivel a motorkerékpár akkumulátorok használati ideje szezonális, a gyártók nem kész akkumulátorokat forgalmaznak, hanem száraz akkumulátorokat, amik mellé csomagolják (egyes gyártók esetében) az elektrolitot. A helyes üzembehelyezés elsajátításához nyújtunk segítséget!

.

A motorkerékpár akkuk rendhagyó módon, papírdobozba csomagolva kerülnek értékesítésre. A doboz általános tartalma egy száraz (üres) akkumulátor, és a betöltendő elektrolit, mely olyan saválló műanyag tárolóban van, amely az akkumulátorunk celláinak megfelelő számú egységgel rendelkezik. Jelen akkumulátorhoz a saruk rögzítéséhez szükséges kötőelemeket (csavarokat) is mellékeltek.

1. Az akkumulátoron egy záró fólia található. A záró fóliát (A) el kell távolítani. Az eltávolított fólia helyén találjuk a beöntő nyílásokat (B) , melyek közepe úgy van kialakítva, hogy a szintén fóliával lezárt elektrolit tárolókat kiszakítsa. Ennek előnye, hogy a teljes műveletsor alatt egyetlen csepp elektrolittal sem kerülünk kontaktusba.

Az elektrolit tárolóról óvatosan távolítsuk el a műanyag kupaksort vigyázva, hogy ne sérüljön, mert még szükségünk lesz rá! A tároló hat celláján lévő fóliát  (D) semmi esetre se szúrjuk vagy vágjuk ki! A tárolót a záró fóliákkal (D) együtt helyezzük az akkumulátor beöntő nyílásába (B), majd nyomjuk rá az abban kialakított hengeres vágó élekre, melyek így kilukasztva azt, megfelelő, lassú sebességgel belefolyatja az elektrolitot (C) a cellákba. Ez 1-2 percet vehet igénybe.
 

 

Ezt követően zárjuk le az akkut az erre a célra kialakított fedéllel, amit korábban a tárolóról távolítottunk el. Helyezzük akkumulátorunkat töltő berendezésre, ügyelve a helyes polaritásra és a megfelelő (alacsony) töltőáramra!

 

A töltés végeztével hagyjuk az akkut 4-5 órát pihenni és végezzünk kontrolláló mérést! Az akkumulátor ezek után indításra alkalmas! Beépítéskor ügyeljünk a helyes polaritásra és a megfelelő rögzítésre!


Megjegyzés: Ha huzamosabb ideig nem használja az akkumulátort, azt szerelje ki, és teljesen feltöltött állapotban, fagypont feletti hőmérsékleten tárolja azt! Az akkumulátor méretétől függően 1-3 havonta tegye töltőre, hogy elkerülje a szulfátosodást és éveken át problémamentesen használhassa azt, akár csak a nyári szezonban!

 

Fogalomtár / Akkumulátor:

Akkumulator

Tippek és tanácsok

Akkumulátor beépítési és karbantartási tanácsokl
Akkumulator hibakeresés
Akkumulátor meghibásodási okok
Akkumulátor tárolási tanácsok
Akkumulátor tesztelés
Akkumulátor vásárlási tanácsok

 

Lásd még videofilmjeinket :

Akku bikakábelezése   Akku, generátor töltés ellenőrzése   Akkumlátor folyadékszint ellenőrzése

Ismerje meg termékeinket !

Jó autózást és balesetmentes közlekedést kívánunk!